Jak vybrat a nastavit dopravu

Shoptet je e-commerce platforma, která umožňuje vytváření a správu online obchodů. V rámci svých funkcí obvykle poskytuje integraci s různými dopravci a platebními bránami.

Druhy dopravy Shoptet

Česká pošta

Česká pošta zahrnuje pouze vnitrostátní dopravu po ČR. Nabízí také aplikaci Česká pošta – Podání Online pro efektivnější a rychlejší podávání zásilek a jiné funkce. Přes Českou poštu můžete posílat balíky s doručením na adresu i výdejní místa. Více informací o konkrétních službách naleznete zde.

DHL a DHL Express

Díky DHL můžete posílat balíky z České republiky do celé Evropy. Možné je pouze doručení na adresu – balíková přeprava.

DHL Express zajišťuje přepravu balíků z Česka do Česka i celé Evropy. Možné je také doručení na adresu. K základní ceně přepravy se započítává ještě palivový příplatek.

DPD

DPD zajišťuje přepravu z České republiky do celé Evropy. Využít můžete také podání přes Zásilkovnu. Přes DPD můžete posílat balíky s doručením na adresu i výdejní místa. Více informací o konkrétních službách naleznete zde. K základní ceně přepravy se započítává ještě energetický příplatek, mýtné a bezpečnostní příplatek.

Geis

Geis zajišťuje dopravu z Česka a Slovenska do celé Evropy. K základní ceně přepravy se započítává ještě palivový příplatek.

Geis zajišťuje pouze doručení na adresu. Vybírat můžete mezi několika druhy (firemní zásilka, soukromá zásilka, mezinárodní zásilka, garantované doručení, vnitrostátní a mezinárodní paletová zásilka).

GLS

GLS rozváží balíky z Česka po Česku. Jde tedy pouze o vnitrostátní přepravu. Přes GLS můžete posílat balíky s doručením na adresu i výdejní místa. K základní ceně přepravy se započítává ještě palivový příplatek a mýtné. Více informací o konkrétních službách naleznete zde.

Slovenská pošta

Slovenská pošta zajišťuje systémový export pro všechny podporované služby, mezi které patří balíkové služby pro smluvní i nesmluvní zákazníky, Expres kuriér a BalíkoBOXy).

Přes Slovenskou poštu můžete posílat balíky s doručením na adresu i výdejní místa. Více informací o konkrétních službách naleznete zde.

Maďarská pošta

Maďarská pošta má také systémový export pro jednoduché nahrání zásilek. Využít můžete doručení na adresu přes Maďarskou poštu nebo výdejní místa přes pobočky služby PostaPoint.

Slovak Parcel Service

Slovak Parcel Service zajišťuje vnitrostátní i mezinárodní přepravu. Využít můžete pouze doručení na adresu (balíková přeprava). SPS nabízí Služby Express, Expres do 9:00, Express do 12:00 a Export. K základní ceně přepravy se započítává ještě palivový příplatek.

Messenger

Messenger slouží pouze pro doručení na adresu a nabízí služby Standard, Extreme, Express, Same Day, Overnight Economy, Overnight Express, Direct. K základní ceně přepravy se započítává ještě palivový příplatek.

PPL

PPL zajišťuje přepravu z Česka a Slovenska do celé Evropy. Přes PPL můžete posílat balíky s doručením na adresu i výdejní místa. K základní ceně přepravy se započítává ještě palivový příplatek a mýtné. Více informací o konkrétních službách naleznete zde.

TopTrans

Dopravu TopTrans lze využít z Česka na Slovensko a do zahraničí nebo ze Slovenska do Česka a do zahraničí. Vybrat můžete pouze doručení na adresu. Více informací o konkrétních službách naleznete zde.

WE|DO a uloženka by WE|DO

WE|DO nabízí vnitrostátní i mezinárodní přepravu a balík doručí pouze na adresu (balíková přeprava). K základní ceně přepravy se započítává ještě palivový příplatek a mýtné.

Uloženka by WE|DO slouží pouze na přepravu z Česka na Slovensko a naopak. Přes Uloženku můžete posílat balíky s doručením na adresu i výdejní místa. Více informací o konkrétních službách naleznete zde.

Zásilkovna

Zásilkovnu můžete využít pro balíky poslané z Česka a Slovenska do některých zemí Evropy. K základní ceně přepravy se započítává ještě palivový příplatek, mýtné a celní deklarace.

Pro posílání zásilek přes Zásilkovnu je nutné mít staženou jejich aplikaci. Přes Zásilkovnu můžete posílat balíky s doručením na adresu i výdejní místa. Více informací o konkrétních službách naleznete zde.

Množstevní slevy

Shoptet nabízí doplněk nazvaný Množstevní slevy, díky kterému budete moci vytvářet lákavé slevy pro velkoobchodní i koncové zákazníky. Jedná se o procentuální slevy, které zákazník dostane při nákupu stejných produktů při určitém počtu.

Doplněk Množstevní slevy se nachází v záložce Marketing. Pomocí tlačítka Přidat vytvoříte novou hladinu množstevních slev. Podrobné informace o tomto doplňku najdete zde.

Balíkobot

Všechny výše zmíněné druhy přepravy jsou podporované pro Balíkobot. Jedná se o nástroj integrovaný přímo v Shoptetu a budete mít díky němu expedici pod kontrolou.

Služba Balíkobot vám také pomůže s výběrem správné velikosti balíků a cenu dopravy vám okamžitě nacení. Díky tomu zjistíte, jak jsou různé velikosti balíků výhodné u různých přepravců. Podrobné informace o službě Balíkobot naleznete zde.

Platby

Jelikož jsou platební brány nástrojem třetí strany, nevyhnete se pravděpodobně různým poplatkům spojeným s jejich používáním. Nejčastěji se jedná o poplatek za aktivaci brány, monitoring brány nebo vedení brány. Setkat se můžete také s poplatkem za samotné transakce.

Druhou stranou mince jsou platby na dobírku a jejich lhůta připsání na účet. U každého přepravce je tato lhůta individuální, Česká pošta uvádí 14 dní, Zásilkovna zase 10 dní po odeslání.

Závěrem

Shoptet nabízí několik podporovaných přepravců, kteří jsou sjednoceni pod službou Balíkobot. Ta zjednodušuje odesílání balíků a šetří váš čas. Někteří dopravci si účtují příplatky. Kromě palivových a mýtných příplatků se můžete setkat například s příplatkem za podání mimo depo.